Karlas Art World

Τα έργα μας

Ο Αργύρης Γ. Κάρλας γεννήθηκε το 1947 στην Ιερισσό Χαλκιδικής κοντά στο Άγιο Όρος και είναι το τρίτο παιδί του Γεωργίου και της Δέσπως Κάρλα. Από πολύ μικρός, μαθητής ακόμα, δείχνοντας την κλίση του στην ζωγραφική, διδάσκεται σχέδιο από τον γαμπρό του Αγιογράφο αείμνηστο Νικόλαο Θαλασσινό Παντελή. Κοντά του γνωρίζει τα μυστικά της Αναγεννησιακής Αγιογραφίας. Πηγαίνοντας συχνά στο Άγιο Όρος επηρεάζεται από την Βυζαντινή ζωγραφική και αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτήν. Γνωρίζεται με τον μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής τέχνης αείμνηστο Γέροντα Πατήρ Μελέτιο Συκιώτη και εργάζεται μαζί του για δύο (2) και πλέον χρόνια, σε φορητές εικόνες και αντιγραφές από τις περίφημες τοιχογραφίες του Πανσελήνου στο Πρωτάτο στις Καρυές του Αγίου Όρους.

 

Στην συνέχεια πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στον Αγιογραφικό οίκο του Νικόλαου Γεωργιάδη για αρκετά χρόνια, έως ότου ανοίγει δικό του εργαστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (περιοχή Καμάρα). Το 1973 κατόπιν πανελληνίου διαγωνισμού και σε συνεργασία με τον Αγιογράφο κ. Στούπκα Βίκτωρα αναλαμβάνουν την συνέχιση της Αγιογράφησης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, η οποία διαρκεί οχτώ (8) έτη. Το 1989 σε συνεργασία με τον βολιώτη Αγιογράφο κ. Σπανοδήμο Κωνσταντίνο Αγιογραφεί τον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού.

 

Από το 1986 μένει μόνιμα στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου διατηρεί και το εργαστήριο του.

 

Έχει Αγιογραφήσει φορητές εικόνες στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ασία, στην Αφρική, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Ρωσία, στην Αγγλία καθώς και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά την υφήλιο και την ελληνική επικράτεια. Επίσης έχει Αγιογραφήσει εξ ολοκλήρου τους Ιερούς Ναούς Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης, Αγίου Γεωργίου Αξού Γιαννιτσών, Αγίου Νικολάου Ακρολίμνης Γιαννιτσών, Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Άνω Πορόϊα Σερρών. Ακόμη έχει Αγιογραφήσει τμήματα Ιερών Ναών στη Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Πέλλα, Μαγνησία, στη Χαλκιδική, καθώς και σε νησιά όπως Κως, Κάλυμνος, Χίος, Πάρος και αλλού.

 

Τώρα σε συνεργασία με τον γιο του Κάρλα Γεώργιο Αγιογραφούν παράλληλα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην γενέτειρα του Ιερισσό Χαλκιδικής.

 

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Η δουλεία του έχει αναγνωριστεί πανελλαδικά και έχει βραβευτεί γι’ αυτήν με επαίνους και βραβεία, όπως για παράδειγμα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοτεχνών Ελλάδος.